Wedstrijden

Er zijn 5-7 wedstrijden per jaar. Grofweg kun je zeggen dat deze zijn opgedeeld in twee competities. In het najaar 2 team (plaatsings)wedstrijden + eventueel Nederlandse kampioenschappen voor teams. In het voorjaar 3 (plaatsings)wedstrijden individueel/synchroon + eventueel Nederlandse kampioenschappen individueel/synchroon.

In Nederland zijn er 4 wedstrijdniveau’s, ere-, 1e-, 2e-, en 3e divisie. Elk van deze divisies is opgedeeld in leeftijdsgroepen. Beginnende wedstrijdspringers zullen instromen in de 3e divisie, naarmate ze meer moeilijkere sprongen kunnen, kunnen zij doorstromen naar hogere divisies. Voor beginners vinden de wedstrijden plaats in het district. Voor ons is dat West, dat ongeveer de provincie Noord-Holland beslaat. De ere- en 1e divisie hebben alleen landelijke wedstrijden.

Er zijn individuele, synchroon en teamwedstrijden. Bij individuele wedstrijden springt een springer tegen de andere springers in zijn of haar categorie. Bij team wedstrijden wordt ook individueel gesprongen, echter vormen 4 springers een team en worden per wedstrijdronde de drie hoogste resultaten bij elkaar opgeteld voor het teamresultaat. Een heel andere discipline is het synchroon springen. Hierbij wordt door twee springers (ieder) op een eigen trampoline, getracht gelijktijdig dezelfde oefening te springen.

Een trampoline wedstrijd bestaat uit 3 ronden. In de eerste ronde wordt een Verplichte oefening gesprongen, deze is geheel of gedeeltelijk voorgeschreven. De tweede ronde is voor de Keuze oefening, deze wordt door de sporter en de trainer zelf samengesteld. De derde ronde, ook wel finale genoemd, wordt alleen door de besten van elke categorie gesprongen, en is nogmaals de keuze oefening.

 

 

 

Reacties zijn uitgeschakeld.